Jawaban Psikotes Gambar Orang


Apabila berhadapan bersama dengan ujian psikologi, tersedia kalanya pemohon kerja dikehendaki melukis seseorang atau manusia di atas kertas kosong tanpa garisan. Ujian ini di dalam bahasa Inggeris dipanggil ujian draw-a-person atau kami boleh panggil ujian psikologi imej orang. Baca penerangan bersama lebih terperinci lewat artikel ini.

 

contoh gambar orang

Apakah ujian psikologi yang dilukis oleh seseorang?


Di dalam global pekerjaan, ujian ini digunakan untuk memirsa karakteristik-karakteristik bakal pekerja.


Ujian psikologi imej orang adalah ujian yang diberikan untuk memirsa lebih jauh ulang personaliti seseorang lewat imej manusia. Ujian ini pertama kali ditemui terhadap th 1885 oleh Ebenezer Cooke di mana beliau mendapati bahawa imej kanak-kanak boleh memengaruhi perkembangannya di sesudah itu hari. Agar selanjutnya ujian draw-a-person dipopularkan oleh Florence Goodenough sebagai ujian untuk lihat personaliti terhadap tahunan 1926.


Di dalam global pekerjaan, ujian ini digunakan untuk lihat karakteristik-karakteristik bakal pekerja. Proses temuduga yang udah disediakan biasanya bukan mampu perlihatkan total personaliti bakal pekerja secara terperinci. Oleh tersebut, ramai kakitangan HR di Indonesia mengenakan ujian ini untuk memperoleh maklumat yang lebih terperinci antara personaliti bakal pekerja dan jawatan yang dipohon, supaya pekerja yang dipilih adalah calon paling baik. .


Sumber : Puji Hartono3 Cara untuk melaksanakan ujian psikologi lukisan seseorang
Ujian ini agak mengelirukan kerana kamu sebagai penemuduga semata-mata diberikan pensel, kertas kosong dan diarah melukis manusia. Tiada butiran jantina, didalam penjajaran kertas yang hendak dilukis, saiz lukisan kamu dan butiran yang harus kamu lukis. Ini memang mengikut mekanisme yang dipopularkan oleh Goodenough, di mana bersama kekaburan ini, personaliti dan visi dan misi kamu di dalam kerjaya era depan kamu akan terserlah, Admin berikut udah terima maklumat yang lebih terperinci perihal perkara yang wajib kamu menyimak:


1. Skala berkadar imej terhadap saiz kertas
Secara umumnya, perkara pertama yang akan dipertimbangkan adalah saiz imej, layaknya yang dijelaskan sebelum ini bukan tersedia betul atau tidak benar didalam personaliti kamu, serupa tersedia terdapat padanan atau bukan untuk jawatan yang kamu mohon. Imej berkadar apabila ditafsirkan adalah layaknya berikut:


* Kesamaan citra besar memiliki tafsiran keyakinan diri yang tinggi, sentiasa mendambakan meraih lebih, militan dan aktif, disesuaikan untuk tipe kerja yang aktif dan bertemu ramai orang.
* Kesamaan imej kecil punya tafsiran yang tidak cukup percaya bersama kebolehan, introvert, tidak cukup optimistik, disesuaikan untuk kerja belakang tabir yang memerlukan fokus yang tinggi.


2. Kelengkapan anggota badan
Kesempurnaan anggota badan lumayan berarti, kerana seluruh perkara ini diyakini betapa terperincinya bakal pekerja tersebut boleh laksanakan sesuatu pekerjaan. Menjadi berasal dari sentiasa memberi perhatian kepada seluruh butiran berasal dari kepala sampai kaki. Pastikan kamu melukis sebanyak bisa saja butiran. Melangkau kening boleh jadi petunjuk bahawa kamu bukan memberi perhatian kepada lebih dari satu butiran yang sebenarnya signifikan, kerana secara anatomi alis adalah pelindung mata atas.


3. Butiran imej
Secara generik, kamu boleh menyaksikan butiran imej untuk sesuatu secara berpasangan layaknya mata, telinga, tangan dan kaki. Adakah mereka memadai sejajar, adakah yang lebih besar. Tak sekedar tersebut, kamu juga boleh menambahkan butiran terhadap imej itu, layaknya melukis epal Adam kalau figura yang kamu lukis adalah lelaki, atau rambut panjang jikalau kamu melukis wanita.


Butiran evaluasi ujian psikologi orang


Tiap-tiap bahagian imej memiliki evaluasi dan perwakilan tabiat yang berbeza


Bersama dengan lebih terperinci, kamu boleh memberi perhatian kepada klariļ¬kasi tiap-tiap bahagian badan yang kamu lukis untuk lihat serupa tersedia lukisan kamu sepadan bersama dengan jawatan kerja yang kamu mohon atau bukan.


1. Kepala
Di dalam ujian ini, kepala dipercayai jadi sumber arahan untuk seluruh aturan yang kami buat. Adalah berarti untuk melukis seluruh bahagian kepala tanpa kehilangan apa-apa, bahagian ini adalah rambut, dahi, kening, kelopak mata, bulu mata, mata, hidung, lubang hidung, pipi dan bibir. Jangan lepaskan leher dan epal Adam sebagai penghubung ke bahagian atas badan. Pastikan imej kamu punya perkadaran yang agak seimbang antara kiri dan kanan.


2. Bahagian atas badan
Bahagian atas badan terdiri daripada bahu, dada, perut, lengan dan tangan. Terhitung lima jari terhadap tiap-tiap tangan. Bahagian ini vital kerana di sinilah arahan yang diberikan berasal dari kepala disebarkan ke semua bahagian badan. Evaluasi didalam bahagian ini memberi tumpuan kepada cara kamu lakukan tugas yang diberikan oleh bos kamu, cara kamu mengatur kerja harian kamu.


3. Bahagian bawah badan
Bahagian bawah badan terdiri daripada seluruh bahagian kaki yang merangkumi peha, lutut, kaki sampai ke hujung kaki. Evaluasi ini berdasarkan ekuilibrium kamu di dalam global pekerjaan dan kehidupan kamu. Udah pasti kamu juga boleh melukis bersama dengan lebih terperinci perkara yang kamu pakai, layaknya poket sisi seluar atau kasut kamu. Peralatan itu juga merupakan evaluasi perihal betapa pentingnya penampilan kamu kepada kamu.


Selepas sadar kepentingan ujian psikologi bergambar dan penilaiannya, berikut adalah contoh yang boleh kamu pelajari untuk jadi lebih matang apabila kamu idamkan mengambil ujian:


Contoh 1: Wanita


Gambar pertama membuktikan rambut panjang menutupi bahu atas, ini boleh tunjukkan kebimbangan yang hiperbiola. Bahagian mulut yang dicetak tebal juga menyatakan punca persoalan yang bisa saja berlaku daripada perbualan bakal pekerja. Tangan yang terlampau panjang dan bukan seimbang tunjukkan keinginan untuk merebut sesuatu terhadap sebarang kos.


Contoh 2: Lelaki


Di dalam gambar kedua, telinga ditutup bersama rambut. Juga mata yang kelihatan kosong. Kedua-Dua ini boleh membuktikan bahawa personaliti bakal pekerja tersebut agak tertutup. Tambahan pula situasi tangannya berada di belakang badan. Perkara positif berkenaan imej ini ialah keyakinan diri yang terpancar daripada imej, dan proporsi badan yang agak seimbang, menyatakan bahawa bakal pekerja ini memiliki kawalan yang baik pada emosinya.


Ujian ini merupakan tidak benar satu ujian yang masih kerap dihadapi di dalam proses penerimaan pekerja baru, di global barat sendiri ujian ini terhadap asalnya digunakan untuk menonton keperibadian kanak-kanak. Walau bagaimanapun, agar akhir abad ke-20, berlimpah percanggahan ditemui antara apa yang dilukis dan personaliti.


Ini bukan bermakna ujian ini bukan boleh ditunaikan, meskipun dapatan saintifik bukan menyokongnya, terdapat cara lain untuk sadar personaliti seseorang bakal pekerja layaknya mengesahkan interaksi rujukan yang diberikan oleh bakal pekerja berasal dari syarikat terdahulu. Bersama dengan cara ini, terdapat jalan sedang yang boleh diambil untuk lebih sadar kebolehan dan personaliti seseorang bakal pekerja.